zerdeal-kekik-ve-nane-boyas-antimikrobiyal-zellikler-80-100-characters

Zerdeçal, Kekik ve Nane Boyası: Antimikrobiyal Özellikler

TOGÜ Araştırma Merkezinde Yürütülen Çalışma

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Doğal Boyalar Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde nane, zerdeçal ve kekik özütünün boyama özellikleri üzerine bir yıl süren kapsamlı bir çalışma gerçekleştirildi. Prof. Dr. Adem Önal, Prof. Dr. İsa Karaman, Doç. Dr. Oğuz Özbek ve yüksek lisans öğrencisi Sercan Gümüştekin’in yer aldığı bu çalışmada, doğal boya elde etme ve bu boyaların antimikrobiyal özelliklerini belirleme amacı güdüldü.

Yüksek Antimikrobiyal Özellikler Ortaya Konuldu

Çalışma sonucunda, nane, zerdeçal ve kekik özütlerinden elde edilen boyaların yüksek antimikrobiyal özelliklere sahip olduğu belirlendi. Bu doğal boyaların bakterilerin gelişimini engelleyen etkilere sahip olduğu ortaya çıktı. Bu sonuçlar, sağlık merkezleri, hastaneler ve klinikler gibi hassas ortamlarda kullanılabilecek kumaşların üretiminde büyük bir adım olarak değerlendirildi.

Uluslararası Platformlarda Yayımlanan Çalışma

Prof. Dr. Adem Önal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Doğal Boyalar Araştırma ve Uygulama Merkezi olarak sürdürülen 30 yıllık çalışmaların toplum yararına olduğunu vurguladı. Önal, bu çalışmaların, sosyal projeler ve uluslararası platformlarda yayımlanan makalelerle desteklendiğini belirtti.

Seri Üretime Geçiş Planları

Önal, nane, zerdeçal ve kekik özütlerinden geliştirilen boyaların seri üretimine yakın gelecekte başlamayı planladıklarını ifade etti. Bu yeni boyaların, mikrobiyal aktiviteleri ve sağlık açısından önemli olan antimikrobiyal özelliklerinin yanı sıra ışıkta solmayan renkler de sunması, tekstil endüstrisinde çığır açabilecek bir gelişme olarak değerlendirildi.