HPV Aşısı ile Korunmanın Yolları ve Önemi
Medipol Sağlık Grubu Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Naki’den Önemli Açıklamalar
İSTANBUL – Medipol Sağlık Grubu, rahim ağzı kanserine karşı farkındalık oluşturmak amacıyla Medipol Mega Üniversite Hastanesi’nde düzenlediği seminerle önemli bilgiler paylaştı. Rahim ağzı kanseri, erken teşhis ve düzenli tarama testleriyle önlenebilir hastalıklar arasında yer alıyor. Prof. Dr. Murat Naki, dünyada en yüksek ölüm oranlarına sahip kanserlerden biri olan rahim ağzı kanserinin erken yaşlarda bulaş oranının yüksek olduğunu vurguladı.
Naki, “HPV enfeksiyonu çok sık görülüyor ve erken teşhis edilmesi durumunda tedavi şansı artıyor. Özellikle yapılan düzenli taramaların önemi büyük. 30 yaşından sonra her kadına 5 yılda bir HPV testi yapılması gerekiyor. Bu sayede rahim ağzı kanserinden korunabiliriz.” şeklinde konuştu.
HPV’den Korunmanın Yolu Aşıdır
Medipol Sağlık Grubu Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Sema Karakaş ise HPV’nin rahim ağzı kanserlerindeki gelişim süreçlerini detaylı bir şekilde açıkladı. HPV’nin dünyanın en hızlı bulaşan virüsleri arasında yer aldığını belirten Karakaş, yapılan taramaların büyük bir kısmının HPV 16 ve HPV 18 tiplerine odaklandığını ifade etti. Aşıların HPV’den korunmanın en etkili yolu olduğunu vurgulayan Karakaş, erken dönemde tespit edilen lezyonların tedavisinde aşının büyük rol oynadığını belirtti.
Tedavi Sürecinde Tanı ve Taramaların Önemi
Medipol Sağlık Grubu Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. İsa Aykut Özdemir, virüs bulaşmış hastaların tedavi sürecinin uzun ve zorlu olduğunu vurgulayarak, tanı ve tedavinin muayene ve kontrollerle gerçekleştirildiğini söyledi. Özdemir, hastalığın ilerledikçe tedavi sürecinin de zorlaştığını belirterek, erken evrelerde yapılan taramaların büyük önem taşıdığını ifade etti. Ayrıca, CIN1, CIN2 ve CIN3 gibi derecelerin bulunduğunu ve CIN3’te bile HPV aşısının süreci azalttığını dile getirdi. Erkeklerin de aşılanmasının önemine vurgu yapan Özdemir, rahim ağzı kanseriyle mücadelede multidisipliner bir yaklaşımın gerekliliğini vurguladı.
Bu bilgiler ışığında, sağlık kuruluşlarının ve bireylerin rahim ağzı kanserine karşı farkındalığı artırmak adına düzenli taramaların ve aşıların önemini göz ardı etmemeleri gerekmektedir. Unutmayalım, erken teşhis hayat kurtarır.