iletme-fakltesi-tbitak-3005-projesi-aratrmas

Sakarya Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden Doç. Dr. Ahmet Yağmur Ersoy’un liderliğini yaptığı “İhracat Teşviklerinin Dış Ticaret Girişimciliği Perspektifiyle Revize Edilmesine Yönelik Politika Önerileri” adlı proje, TÜBİTAK 3005 çağrısı kapsamında desteklenmeye değer bulundu.

Uluslararası girişimcilik ve dış ticaret girişimciliği bağlamında Türkiye’deki girişimcilik faaliyetlerini belirlemeyi ve mevcut ihracat teşviklerini dezavantajlı kesimler için de avantajlı hale getirmeyi hedefleyen proje, yerli yenilik kapasitesini artırmayı ve küresel korumacılık eğilimlerine karşı milli ekonomik savunmayı güçlendirmeyi amaçlıyor.

Doç. Dr. Metin Saygılı, Doç. Dr. Caner Erden, Arş. Gör. Çağdaş Ateş ve Beykoz Üniversitesi’nden Öğr. Gör. Semanur Yalçın gibi araştırmacıların da yer aldığı ekip, projenin 18 aylık süresi boyunca bu hedefleri gerçekleştirmek için çalışacak.

### TÜBİTAK-3005 Hedefleri ve Amaçları

TÜBİTAK 3005 Sosyal ve Beşeri Bilimlerde Yenilikçi Çözümler Araştırma Projeleri Destek Programı, beşeri bilimler alanında veri toplama ve analiz ile durum tespiti çalışmaları sonucunda bilimsel katkılar sağlayacak yenilikçi yöntemlerin geliştirilmesi, kamu politikalarının bilimsel temellere dayandırılması ve teknolojik ilerlemelerin sosyal etkilerinin belirlenmesi gibi amaçları desteklemektedir.

Bu çerçevede, projenin çıktı ve etki odaklı olması, toplumsal ve kamusal fayda sağlayacak araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin desteklenmesini amaçlamaktadır.

### Araştırma ve Geliştirme Süreci

Ersoy liderliğindeki ekip, projenin yürütülmesi için titiz bir planlama ve işbirliği içinde çalışmaya başladı. İlk adım olarak, Türkiye’deki girişimcilik faaliyetlerinin analizi ve mevcut ihracat teşviklerinin değerlendirilmesi için kapsamlı bir araştırma süreci başlatıldı.

Araştırmanın kapsamına yerli yenilik kapasitesinin artırılması ve küresel ekonomik trendlere karşı milli ekonomik savunma stratejilerinin oluşturulması gibi önemli konular da dahil edildi.

Projede yer alan araştırmacılar, farklı disiplinlerden gelen bakış açılarıyla konuya yaklaşarak çeşitlilikten güç almayı hedefliyorlar. Bu sayede, projenin sonuçları daha kapsamlı ve etkili olacak.

Bu önemli araştırma projesi, Türkiye’nin dış ticaret girişimciliği alanında yeni bir bakış açısı sunmayı ve ulusal ekonomiye önemli katkılar sağlamayı amaçlıyor. Gelecek aylarda yapılacak çalışmaların sonuçları merakla bekleniyor.