Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Türkiye Deprem Tehlike Haritası’nda 485 canlı fay segmenti olduğunu açıkladı. AFAD, renklerin ivmenin artışını gösterdiğini belirtti, açık sarıdan koyu kırmızıya doğru değişen renklerle.
AFAD’ın sosyal medya hesabından Türkiye Deprem Tehlike Haritası ile ilgili bir video paylaşıldı. Videoda, yetkililerin bilgilendirme yaptığı ve haritanın Ocak 2019’da yürürlüğe girdiği, üniversiteler ve kamu kurumlarından uzman araştırmacılar tarafından hazırlandığı ifade edildi.
Harita, deprem tehlikesini en büyük yer ivmesi cinsinden gösterdiğine dikkat çekildi. Ayrıca, ülkemizde toplam 485 canlı fay segmenti olduğu vurgulandı. Renklerin ivmenin artışını gösterdiği belirtildi.
Haritaya “https://tdth.afad.gov.tr” internet adresinden ulaşılabileceği kaydedildi. Video paylaşımında, Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, Deprem Daire Başkanı Aykut Akgün, Deprem Mühendisliği Grup Başkanı Teoman Selçuk Köksal ve inşaat mühendisi Zehra Özçelik’in bilgilendirmelerine yer verildi.
Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Tatar, haritanın 2019 yılında yürürlüğe girdiğini ve çok sayıda araştırmacı tarafından hazırlandığını belirtti. Türkiye Deprem Tehlike Haritası’nın en önemli altlığını MTA tarafından hazırlanan Türkiye Diri Fay Haritası oluşturduğunu ifade etti.
Video içerisinde, geçmişteki deprem tehlikesi haritalarının gösteriminin ardından konuşan Deprem Daire Başkanı Akgün, Türkiye Deprem Tehlike Haritası’nın bir risk haritası olmadığını, deprem tehlikesini en büyük yer ivmesi cinsinden gösterdiğini belirtti.
Akgün, 1996-2019 yılları arasında kullanılan bir önceki haritada deprem tehlikesinin bölgesel olarak farklı derecelere ayrıldığını, şu an yürürlükte olan Türkiye Deprem Tehlike Haritası’nda ise “deprem bölgesi” kavramının kalktığını ve yer ivmesi değerlerinin verildiğini anlattı.
Deprem Mühendisliği Grup Başkanı Köksal, Türkiye Deprem Tehlike Haritası’na e-Devlet üzerinden ulaşılabileceğini aktardı. Haritada yerel zemin koşullarının tehlikeleri içermediğini belirtti ve haritanın depreme dayanıklı bina tasarımında kullanılabileceğini ifade etti.
İnşaat mühendisi Özçelik ise Türkiye Deprem Tehlike Haritası’nda ivme değerlerinin büyüklüğüne göre renklendirildiğini ve bu renklerin ivmenin artışını gösterdiğini anlattı. Haritanın detayları hakkında bilgi vererek, haritanın önemine vurgu yaptı.