news-16112024-130441

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK) ekim ayında aldığı son düzenleme kararı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre; 1 Ocak 2025’ten itibaren yıllık tüketimi 5 bin kilovaatsaat olan tüketiciler devlet sübvansiyonundan yararlanamayacak. Ancak camiler, cemevleri, ibadethaneler, dernekler, AFAD geçici barınma merkezleri, şehit aileleri ve muharip/malul gaziler bu düzenlemeden muaf tutulacaklar.

Elektrik faturalarıyla ilgili alınan sübvansiyon kararıyla 2025 yılında yıllık tüketimi 5 bin kilovatsaat olan aboneler devlet desteğinden yararlanamayacak ve gerçek maliyetlerini ödemek zorunda kalacaklar. Bu da aylık 417 kilovatsaat kullanıma denk geliyor ve aylık faturası 1.050 TL ve üzerinde olan vatandaşlar destek alamayacaklar.

Türkiye’de 40 milyon mesken abonesi bulunmaktadır ve düzenlemeden mesken abonelerinin yüzde 3’ü yani 1.2 milyon konut abonesinin etkileneceği tahmin edilmektedir. Yıllık tüketimi 5 bin kilovatsaati aşan abonelerin faturalarında 2 kat artış beklenmektedir, yani 1.050 TL’lik faturalar 2 bin lirayı aşabilecektir.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, düzenlemenin sinyalini geçtiğimiz günlerde vermişti. Bakan Bayraktar, “Sadece yüzde 3’ü olan 1,2 milyon hanenin elektriğin maliyeti neyse onu ödemesini istiyoruz. Bunun da doğru bir yöntem olduğunu düşünüyoruz. Bu 1,2 milyon abonenin evlerinde kullandığı elektriği kendi gelirleriyle karşılanabileceğini düşünüyoruz. Aylık 417 kilovatsaat, yıllık 5 bin kilovatsaatlik tüketim grubundaki vatandaşlarımız evlerinde elektriğin maliyeti neyse onu ödemiş olacaklar” demişti.

Elektrikteki bu yeni düzenlemelerin tüketicilere getirdiği ek mali yükler ve devlet desteğinden kimlerin yararlanabileceği konuları önümüzdeki dönemde daha fazla gündemde olacak gibi görünmektedir. Bu konuda tüketicilere daha fazla bilgi verilmesi ve alternatif çözümlerin değerlendirilmesi önemli olacaktır. Ayrıca, enerji verimliliği konusunda yapılabilecek çalışmalar da bu süreçte daha da önem kazanacaktır. Elektrik tüketimini azaltacak ve faturaları düşürecek uygulamaların yaygınlaştırılması gerekebilir. Bu konuda tüketicilerin bilinçlendirilmesi ve desteklenmesi de büyük önem taşımaktadır.