Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan, Karacabey Belediyesi tarafından düzenlenen bir panele katıldı ve ülkemizin deprem tehlikesi ve riski altında olduğunu vurguladı. Türkiye’nin Diri Fay haritasına göre, yaklaşık 500 diri fayın Mw= 5.5 ve üzeri büyüklükte deprem üretebilecek potansiyele sahip olduğunu belirtti. 24 kentimizin şehir merkezinden diri fay geçtiğini ve bu illerin Balıkesir, Bursa, Kocaeli, Bolu, Sakarya, Manisa, İzmir, Aydın, Muğla, Denizli, Burdur, Kütahya, Eskişehir, Konya, Aksaray, Tokat, Kayseri, Osmaniye, Hatay, Kahramanmaraş, Erzurum, Erzincan, Hakkari ve Bingöl olduğunu söyledi.
Aykan, Türkiye’de yaklaşık 20 sismik boşluk olarak tanımlanan fay hattı bulunduğunu ve bu fayların her an kırılma potansiyeline sahip olduğunu belirtti. Özellikle Kuzey Anadolu Fayı başı olan Bingöl ve Kuzey Anadolu Fayı’nın Marmara Denizi içinden geçen kısmı, Hakkari-Yüksekova, İzmir, Antakya, Adıyaman, Erzurum, Ağrı, Aydın, Denizli, Muğla gibi fay hatlarının sismik boşluk olarak değerlendirildiğini ve yakın gelecekte deprem üretebileceğini ifade etti.
Aykan, Balıkesir il merkezinden geçen Balıkesir-Gökçeyazı Segmenti’nin 2 bin yıldır kırılmayan bir parça olduğunu ve 7.2 büyüklüğünde deprem üretebilecek potansiyele sahip olduğunu belirtti. Ülkemizde birçok yerde deprem üretme zamanını doldurmuş ve yeterli gerilimi biriktirmiş faylar olduğunu belirterek, sismik boşluk olarak değerlendirilen bu fayların yakın bir gelecekte tekrar deprem olasılığı bulunduğunu söyledi.
Marmara Denizi içinden geçen Kuzey Anadolu Fayı’na dikkat çeken Aykan, en son depremlerin 1509 ve 1766 yıllarında gerçekleştiğini ve 200-250 yıllık periyotlarla tekrarlanabileceğini belirtti. Bu bölgede olabilecek büyük bir depremin Marmara Denizi kıyısındaki tüm illeri olumsuz etkileyebileceğini vurguladı.
Bursa’da tarihsel deprem kayıtlarına göre, en son hasarlı depremin 1855 yılında meydana geldiğini ve bu depremin Bursa’da yeni bir fay keşfedilmesiyle bağlantılı olabileceğini belirtti. Bursa’da 17 ilçenin neredeyse her ilçe sınırlarından fay hattı geçtiğini ve bu fay hatlarının risk oluşturabileceğini ifade etti.
Aykan, fay hattı üzerinde binaların olmaması gerektiğini ve afet risklerinin haritalarının çıkarılması gerektiğini söyledi. Bursa’da yapılmayan mikrobölgeleme çalışmalarının yapılması gerektiğini vurguladı. Türkiye’de deprem riskleri ve güvenlik önlemleri konusunda farkındalığın artması gerektiğini belirtti.