Türkiye Turizm Bakanı: Gastronomi Alanındaki Uluslararası Rolümüz Artıyor
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, dünyanın prestijli restoran değerlendirme sistemlerinden Michelin Rehberi 2025 İstanbul-İzmir-Muğla seçkisinin, Four Seasons Hotel Istanbul At The Bosphorus’ta düzenlenen ödül törenine katıldı.
Bakan Ersoy, Türk mutfağının küresel gastronomi sahnesinde güçlü bir konumu olduğunu ve dünyaca kabul edilmiş bir başarı hikayesi yazabilecek potansiyel taşıdığını söyledi. Turizm sektöründe seyahat kararlarının gün geçtikçe daha fazla otantik yeme-içme deneyimleri etrafında şekillendiğinden bahseden Ersoy, Türk mutfağının zaten son derece güçlü olan yapısı, bakanlığın gastronomi sektörünün gelişimine verdiği destekler, Turizm Geliştirme Ajansının (TGA) Türk mutfağı özelinde uyguladığı global tanıtım planı ve tüketici eğilimlerindeki değişimlerin bir araya gelerek gastronomi sektörünün genel turizm stratejisi içinde hak ettiği kayda değer pozisyonuna yükseldiğini belirtti.
Dünya gastronomi sahnesindeki yerimiz ve önemimiz giderek artıyor
Bakan Ersoy, Türk şeflerinin küresel bir listede ödül almasının gururlandırıcı olduğunu dile getirerek, 2025 yılında İstanbul, İzmir ve Bodrum’un yanı sıra Muğla ilinin diğer ilçelerine de yayılacak olan Michelin seçkisinin, seçilen tüm restoranlara şimdiden hayırlı olmasını dilediklerini belirtti. İstanbul, İzmir ve Muğla’nın özgün Türk mutfağının geleneksel ve modern yorumlarına imza atan başarılı restoranlara ve dünya mutfaklarının en başarılı örneklerini sunan işletmelere sahip olduğuna dikkat çekti.
Yıllık ziyaretçi hedefini de 61 milyon olarak yukarı yönlü revize ettik
Mehmet Nuri Ersoy, Michelin Rehberi’nin sektör için önemine vurgu yaparak, seyahat kararlarını özgün deneyimler etrafında veren ziyaretçi profili, Michelin seçkisine girmiş restoranları deneyimleyerek sektör için önemli bir kaynak yarattığını ifade etti. Türk mutfağının binlerce yıllık tarihiyle, Türkiye’nin ve Türk insanının gerçek değerini tanıtmak için tartışmasız bir diplomasi aracı olduğunu vurgulayarak, gastronomi sektörünün Türkiye’nin genel turizm sonuçlarına doğrudan yansıdığını belirtti. Turizmin sürdürülebilirliği konusunda da önemli adımlar attıklarını ve tüm konaklama tesislerini yüzde yüz sürdürülebilir hale getirmeyi hedeflediklerini açıkladı.
Hedefimiz tüm konaklama tesislerini yüzde yüz sürdürülebilir hale getirmek
Ersoy, mutfakların dünyayı sürdürülebilir kılma noktasında kritik bir yere sahip olduğunu belirterek, sürdürülebilirlik konusunda attıkları adımlardan bahsetti. Türkiye’nin turizmde sürdürülebilirlik standartlarını belirleyen ve kontrol eden bir kuruluş olan GSTC ile iş birliği içinde olduklarını ve 2030 yılına kadar tüm konaklama tesislerini sürdürülebilir hale getirmeyi hedeflediklerini ifade etti. Sektördeki diğer önemli bileşenlerden birinin yeme-içme sektörü olduğunu vurgulayarak, restoranlara yönelik sürdürülebilirlik sertifikasyonu çalışmalarının başlayacağını ve dünya gastronomide sürdürülebilirlik konusunda örnek olacaklarını belirtti.