Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’ni (SUBÜ) ziyaret etti. SUBÜ, Sapanca’da düzenlenen 2025-2029 Strateji ve Paydaşlar Zirvesi’ne ev sahipliği yaptı. Programın teması “İş Birliği ile Güçlü Gelecek” olarak belirlendi ve üniversitenin vizyonu ile stratejik hedefleri ele alındı. YÖK Başkanı Özvar, yükseköğretimin bugünü ve geleceği hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, açılış oturumunda iş dünyasının sorunlarına çözüm üreten Ar-Ge faaliyetleri ve nitelikli öğrenci yetiştirme hedeflerinin stratejik planda yer almasını istediklerini belirtti. Sarıbıyık, SUBÜ’nün 2018’de Sakarya Üniversitesi’nden ayrılarak kurulduğunu ve 2020-2024 Stratejik Planı doğrultusunda çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti. 5 stratejik amaç doğrultusunda 10 bin hedef ve 23 performans göstergesiyle çalışmalarını yürüttüklerini vurgulayan Sarıbıyık, gelecek planlamalarını masabaşında ele alacaklarını belirtti.
Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, üniversitelerin stratejik planlarının önemine değindi ve üniversitelerin toplumun geleceğine değer kattığını belirtti. Alemdar, üniversitelerin stratejik planlarının ülkenin ve milletin geleceğini şekillendireceğini ve ülkelerin hak ettikleri yeri alacaklarını umut ettiğini söyledi.
Sakarya Valisi Rahmi Doğan, stratejik planlamanın önemine vurgu yaparak, kurumların hedefler belirleyip, bütçe imkanları doğrultusunda bu hedeflere ulaşmaları için gerekenleri belirlediğini ifade etti. Doğan, paydaşlarla birlikte çalışma yöntemlerinin belirlendiğini ve umut ettiği sonuçların ülkeye değer katacağını belirtti.
YÖK Başkanı Erol Özvar, yaptığı konuşmada bu yılki Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na yaklaşık 3 milyon adayın katıldığını açıkladı. 2024 YKS verilerine göre sınava giren adaylardan yaklaşık 2 milyon 750 bininin yerleştirme puanları hesaplandı ve bunlardan 1 milyon 670 bininin 1 milyonun üzerindeki kontenjanlara yerleşmek için tercih yaptığı belirtildi. Programların doluluk oranının devlet üniversitelerinde yüzde 98,8 olduğu bilgisini paylaşan Özvar, kadın ve erkek öğrencilerin programlara yerleşme oranları hakkında da bilgi verdi.
YÖK Başkanı, yükseköğretim kurumlarının yüzde 35’inin kurumsal akreditasyona sahip olduğunu belirterek, bu alandaki ilerlemenin somut bir göstergesi olduğunu ifade etti. Ancak, 2027 yılına kadar tüm üniversitelerin akreditasyon sürecini tamamlaması gerektiğini vurgulayan Özvar, yükseköğretimde kalite ve akreditasyon odaklı yaklaşımın önemine değindi.
Araştırma ve uygulama merkezlerinin üretkenliğinin artırılması için destek sağlanacağını belirten Özvar, doktora programı açma şartlarının yerine getirilmemesi durumunda yeni program açılmasına izin verilmeyeceğini açıkladı. Ayrıca, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) Logosu’nun Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer aldığını ve 109 üniversitenin 898 programının TYÇ logosunu kullanma hakkı elde ettiğini duyurdu.