Geçtiğimiz sene Temmuz ayında, memur ve memur emeklilerinin zam oranı yüzde 5,42 olarak gerçekleşti. Bu durum, enflasyonun altında kalacaklarını söyleyen Karakaş, Ocak ayına gelindiğinde benzer bir durumun yaşanacağını tahmin etti. Ocak ayında ise yüzde 4,21’lik bir fark ortaya çıktığını belirtti. Mart ayıyla birlikte memur ve memur emeklilerinin yüzde 9,02 oranında kümülatif zamlarının yasal olarak kesinleştiğini açıkladı. Karakaş, buna herhangi bir refah payı, eşitleme ya da seyyanen zam eklenmediğini vurgulayarak, Mart ayı itibarıyla memur ve memur emeklilerinin maaşlarının yüzde 1,5 oranında enflasyonun altında kaldığını ifade etti. Nisan ayında TÜFE tarafından yüzde 3 oranında bir enflasyon açıklandı. Karakaş, “Aylık enflasyona göre hesaplama yaptığımızda yüzde 13,36 oranında bir artış yaşandı. Yine, yüzde 37,86 oranında aynı aya göre, 12 aylık ortalamaya göre ise yüzde 48,73 oranında bir enflasyonla karşı karşıya kalındı. Buna göre 4 aylık kümülatif fark yüzde 13,37 oranında gerçekleşti.” dedi.
SSK ve Bağ-Kur emeklileri, banka sandığı ve TOBB, oda ve sanayi odaları sandıkları emeklileri Nisan ayı itibarıyla yüzde 13,37 oranında güncellemeyi garantilediler. Memur ve memur emeklilerine bakıldığında yüzde 5’lik bir toplu sözleşmeden kaynaklanan bir alacak olduğunun altını çizen Karakaş, Nisan ayı itibarıyla Ocak, Şubat, Mart ve Nisan olmak üzere 4 aylık farkın yüzde 6,94 olduğunu ve bu durumda memur ve memur emeklilerine 4 aylık yapılacak olan güncelleme oranının yüzde 12,29 demek olduğunu vurguladı.
Mayıs ayı enflasyonunun yüksek gelmesini, Haziran ayı enflasyonunun ise çok düşük gelmesini bekleyen Karakaş, memur ve memur emeklilerinin maaşlarının nasıl hesaplanabileceğini paylaştı. Karakaş, “Her memur ve memur emeklisi maaşını yüzde 12,29 ile çarpsın. Nisan ayı itibarıyla 4 aylık güncel maaşını hesaplasın. Yani benim yapmış olduğum analize göre, memur ve memur emeklileri Temmuz ayı içerisinde en düşük yüzde 15,5, en yüksek yüzde 17 oranında bir güncelleme ile karşı karşıya kalacaklar.” dedi.