fndk-konseyi-kurulu-ilk-toplant-deerlendirmesi

Fındık Konseyi Kurulu İlk Toplantı Değerlendirmesi

16 Kasım 2024 tarihinde gerçekleştirilen seçim ve 22 Kasım 2024 tarihinde yapılan görev dağılımının ardından, Fındık Konseyi Yönetim Kurulu ile Araştırma ve Danışma Kurulu Ordu’da ilk toplantısını 12 Şubat 2025 tarihinde gerçekleştirdi. Konsey Başkanı Cem Şenocak’ın liderliğinde gerçekleşen toplantıda, fındık sektörüne dair kritik konular ele alındı.

Konsey Başkanı Cem Şenocak, fındık üretiminin geleceğiyle ilgili önemli bir konuya dikkat çekerek, fındık sektörünün destekleme modelinin acilen revize edilmesi gerektiğini vurguladı. Özellikle makinalı tarım yapamayan, meyilli arazi üreticileri ile genç dikim yapılabilecek bölünmemiş verimli arazilere sahip üreticiler arasında destekleme modelinin gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca düz ovalarda fındık dikimine devam edilmesi gerektiğini ve sebze-meyve fiyatlarının yükselmesinin enflasyon artışının ana sebebi olduğunu dile getirdi.

“İYİ TARIM” TEKNİKLERİ
Meyilli arazilerdeki fındık üreticilerinin “iyi tarım” tekniklerini kullanması ve arazilerini modern yarıcılık ve kooperatifleşme modeliyle değerlendirmesi birçok fayda sağlayabilir. Bu sayede tarımsal desteklerden faydalanabilecekleri gibi kırsal bölgelerdeki güvenlik konusunda da iyileşme sağlanabilecektir. Tarımsal desteklerin teşvik edici olması, tersine göçü teşvik ederek kırsal kalkınmaya katkı sağlayabilir. Ayrıca yaşlı veya gurbetteki üreticilere ait arazilerde “Tarım İşletmeciliği” ve “Sözleşmeli Tarım” uygulamalarının yaygınlaşması için zemin oluşturulabilecektir.

KÜÇÜK ÜRETİCİ DESTEKLENECEK
“Teşvik” hâline gelecek “destekler” üreticilerin motivasyonunu artırarak kooperatifleşmeyi teşvik ederken, aynı zamanda Lisanslı Depoculuk ve Ürün Borsacılığı gibi alanlarda derinleşmeye olanak tanıyacaktır. Ulusal Fındık Konseyi, Tarım ve Orman Bakanlığı ile işbirliği içinde çalışarak küçük ölçekli üreticilerin desteklenmesi ve refah seviyelerinin arttırılması için kademeli bir model üzerinde çalışmaktadır. Bu destekleme modelinin hayata geçirilmesiyle birlikte, Türkiye’nin fındık ihracatından elde ettiği gelirin önümüzdeki yıllarda 25-30 milyar dolar aralığında olması hedeflenmektedir.

Toplantının ardından konuşan Sakarya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı ve Ulusal Fındık Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Genç, yapılan toplantının oldukça verimli geçtiğini ve sektör için önemli kararların alındığını belirtti. Genç, Fındık Konseyi’nin Türkiye’nin fındık üretiminin sürdürülebilirliğini sağlamak ve sektörün rekabet gücünü artırmak için çalışmalarına devam edeceğini vurguladı. Bu kararların fındık sektörünün geleceği açısından hayırlı olmasını temenni etti.