news-29112024-235548

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kasım Kültür Etkinlikleri kapsamında Ofis Sanat Merkezi’nde (OSM) akademisyen Hüseyin Etil, Türkiye’nin önemli değerlerinden olan yazar İsmet Özel’i anlattı ve O’nun düşünce yapısını paylaştı. Etil’e göre, İsmet Özel’in şiirleri gündelik hayata karşı bir isyanı temsil ediyor ve “partizan” kelimesiyle toplumsal ayrışmaya dikkat çekiyor. Ayrıca, Özel’in eserlerinde günlük yaşamı altüst ederek her şeye derin anlamlar yüklendiğini ve yeni bir politikanın doğuşunu müjdelediğini belirtti.

Etil, Özel’in partizan kavramını şiirine yerleştirirken aslında bir dönemin politik bilinçlenmesini ve toplumsal ayrışmasını ifade ettiğini vurguladı. Bu kelimenin gençlikten politik olgunluğa geçişi, bir kuşağın varoluşunu ve mücadelesini tanımlama çabasını temsil ettiğini belirtti.

İsmet Özel’e göre şiir sadece bir başkaldırıdır. Etil’e göre, şiir gündelik hayata karşı bir isyandır ve var olan modern kapitalist yaşam tarzına karşı bir tepki olarak ortaya çıkar. Partizan kelimesi ise yeni bir şiir anlayışının ve karşı duruşun işaretidir. Bu kelime, bireysel ve toplumsal olarak bir çıkış yolu arayışını, kriz ve kararla iç içe geçmiş bir şiir pratiğini temsil eder. İsmet Özel, partizanlıkla günlük yaşamın sıradan temsilini yıkar ve her şeye derin anlamlar yükler. Bu kelime, bir kuşağın politik kimliğinin yanı sıra yeni bir politikanın doğuşunu da müjdeliyor.

Program sonunda sanatseverlerin sorularını yanıtlayan Etil’e, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Alpay Şirin tarafından hediye takdim edildi. İsmet Özel’in şiirlerinin gündelik hayata karşı bir isyanı temsil ettiği ve partizanlık kavramıyla toplumsal kopuşa işaret ettiği vurgulandı. Şiirin, sadece estetik bir ifade aracı olmanın ötesinde, toplumsal ve politik bir söylem olduğu önemle belirtildi.